Prvo gradsko naselje na mjestu današnjeg Visa pod imenom Issa, osnovali su grčki kolonisti iz Sicilije u IV. stoljeću prije Krista. Njih je, kao i sve kasnije gospodare Visa, privukao izvrstan...

Apartmani Martinis logo

Grad Vis

Prvo gradsko naselje na mjestu današnjeg Visa pod imenom Issa, osnovali su grčki kolonisti iz Sicilije u IV. stoljeću prije Krista. Njih je, kao i sve kasnije gospodare Visa, privukao izvrstan strateški položaj pučinskog otoka s kojeg su se mogli kontrolirati pomorski putovi na Jadranu. Antička Issa se razvijala kao urbani i gospodarski centar ovog dijela Jadrana i poslužila je kao baza za dalju naselidbu srednjodalmatinskog kopna: Epetion (Stobreč kod Splita) i Tragurion (Trogir). Funkcionirajući kao polis (grad-država), Issa je svoju samostalnost uspjela očuvati sve do I. stoljeća prije Krista kada postaje dio Rimskog carstva. Nakon toga Vis gubi značenje i samo se povremeno javlja u srednjovjekim izvorima, dijeleći sudbinu ostale Dalmacije.

U blizini otoka Visa se potom odvila i poznata viška bitka 20. srpnja 1866., u kojoj je habsburška ratna mornarica sastavljena ponajviše od hrvatskog osoblja, pobijedila talijansku mornaricu koja se spremala za osvajački pohod na istočnu jadransku obalu i hrvatske krajeve.

 • Ostatci antičkog grada Isse (terme, nekropola, teatar, dijelovi luke)
 • Bogato sakralno nasljeđe (Župna crkva Gospe od Spilica, crkve Sv. Ciprijana i Sv. Duha, franjevački samostan na poluotoku Prirovo, svetište Vele Gospe u Podselju – Velom Selu)
 • Ljetnikovci hvarskih i viških plemića (Hektorović, Jakša, Gariboldi, Dojmi Delupis)
 • Utvrde iz raznih povijesnih razdoblja (Venecija, Engleska, Austro-Ugarska)
 • Gradska arhitektura iz XIX. i početka XX. stoljeća (neoklasicizam i secesija; Hrvatski dom, kuća Tramontana, osnovna škola)

Ine zanimljivosti

 • Vis je vjerojatno jedan od najstarijih gradova na tlu Hrvatske koji postoji već 2400 godina (za tu se titulu natječu još Stari Grad – Pharos na susjednom Hvaru i grad Krk – Kourykta).
 • Grad se dugo vremena sastojao od dva odvojena dijela – Luke i Kuta, pa je župna crkva, a kasnije i škola, izgrađena između njih da bi se bolje povezali.
 • Otočno središte Vis postaje tek u XV. stoljeću, nakon što je vojska Napuljskog kraljevstva 1483. uništila dotadašnji centar Velo Selo (današnje selo Podselje).
 • Od 1807. do 1815. Vis se nalazio pod upravom Engleza, koji su podigli sustav utvrda oko grada i nazvali ih po svojim vladarima i vojskovođama: Bentinck, George III. i Wellington.
 • Spomenik znamenitoj viškoj bitki iz 1866. godine, u kojoj je habsburška mornarica porazila taliansku, rastavila je i odnijela talijanska vojska nakon okupacije Visa 1918. godine. Spomenik (tzv. “Viški lav”) se danas nalazi u Livornu ispred tamošnje pomorske akademije.
 • U Drugom svjetskom ratu saveznička britanska vojska je područje antičke Isse koristila kao parkiralište za svoja vozila i pritom uništila znatan dio arheološkog nalazišta.

Ova stranica je prevedena na: English, Italian

© 2013 — 2024 Apartmani Martinis – Komiža, Otok Vis. Web design and photography: Stjepan Tafra. Izjava o privatnosti.