Komiža je nastala kao grad ribara. Srdela je odhranila generacije Komižana. Od ulova ribe su izgradili crkve,škole, grad, lukobran… Skriveni u dubokoj uvali na zapadnoj strani otoka, izvlačili su svoje...

Apartmani Martinis logo

Komiški arhipelag

Komiža je nastala kao grad ribara. Srdela je odhranila generacije Komižana. Od ulova ribe su izgradili crkve,škole, grad, lukobran… Skriveni u dubokoj uvali na zapadnoj strani otoka, izvlačili su svoje brodove na komiška žala (plaže) da se sačuvaju od nevremena. Ne tako davno, u Komiži, u jutro po cijeloj rivi su se sušile pamučne mreže, a potom su ih ribari visili na zidove kuća i krpili. Ti suvereni vladari zanata gospodarili su ribolovom na istočnoj strani Jadrana. Izgradili su brod gajetu falkušu koja je odgovarala svim specifičnim zahtjevima njihovog načina ribarenja i navigacije po pučinskom moru. Falkuša je bila brod kojim se ribarilo, brod kojim se prenosilo teret i regatni brod.

Zašto uz sve zahtjeve i regatni brod?
Komiški ribari su od pamtivjeka kao svoje lovno područje držali more između  otočića Jabuka i Brusnik, otoka Sv. Andrija, Biševo i Palagruža.
Specifičan je bio i način odlaska u ribolav. Kada se kretalo u lov, gajete bi stale u jednu liniju iza “mula” i čekale znak. Hitac iz topa sa komiškog kaštela Komuna bi označio početak regate.  Za sretnih dana sa povoljnim vjetrom razvili bi latinska jedra i do Palagruže plovili 6 sati, razvijajući brzinu do 10 nautičkih milja na sat natječući se da bi zauzeli ” što bolju poštu” ( što bolje mjesto za ribolov). Kada nije bilo vjetra, veslalo se do Palagruže.

Komiški ribari su zadržali Palgružu u svom akvatoriju i ako je otok udaljen od talijanske obale samo 27 milja.
U spomen ribaru, srdeli, gajeti falkuši i očuvanja trdicije danas se u Komiži u lipnju mjesecu, plovi regata gajeta “Rota Palagružona”
( Ruta Palagruža)

Otok Palagruža- Diomedov otok
Palagruža je najstarija i najudaljenija skupina otočića i hridi. Sastoji se od otoka Velika i Mala Palagruža i hridi Kamik od tramuntone, Kamik ol oštra i hridi Galijula sa još petnaestak manjih.
Edemi, invertnost kod bilja
Diomed
povijest
Otok Sv. Andrija
Teutin grad

Otok Biševo
Modra Medvidina

Otok Brusnik

Otok Jabuka


Ova stranica je prevedena na: English, Italian

© 2013 — 2024 Apartmani Martinis – Komiža, Otok Vis. Web design and photography: Stjepan Tafra. Izjava o privatnosti.